VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

Waarom kan er in ons land geen Federale Kieskring (voor het federale parlement) ingesteld worden?


1449 dagen geleden gesteld

Waarom kan er in ons land geen Federale Kieskring ingesteld worden? Wat is het nadeel van een volledige inspraak van de burger te hebben over de volksvertegenwoordigers in het federale meerparllement?

Waarom zou een inwoner van Mons(Bergen) niet op iemand van de NVA mogen stemmen? En waarom zou een Antwerpenaar niet op iemand van Ecolo mogen stemmen?Antwoord:
 • Bart Tommelein Beantwoord
  Bart Tommelein

  Open Vld is net zoals u voorstander van een federale kieskring. meerDankzij een federale kieskring zouden alle Belgische burgers kunnen stemmen voor de politici die het hele land vertegenwoordigen.

  Federale bevoegdheden zijn van belang voor alle Belgen. Zo ben ik zelf staatssecretaris voor alle Belgen en niet alleen voor de Vlaamse kieskring. Ik zou het daarom niet meer dan logisch vinden dat alle Belgen mij kunnen voordragen en nadien ook kunnen evalueren voor mijn beleid. Open Vld nam dit voorstel op in haar partijprogramma naar aanloop van de verkiezingen in 2014. Een aantal leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers moet rechtstreeks verkozen kunnen worden door de bevolking. minder

  1443 dagen geleden beantwoord
 • Kristof Calvo Beantwoord
  Kristof Calvo

  Terechte vraag: dat is dan ook één van de voorstellen waar Groen al een tijd steun voor zoekt. meerVan de 150 Kamerleden kiezen we er 40 via een federale kieskring zonder taalquota. Zo kiezen we resoluut voor echte nationale verkiezingen, waarbij de ideologie van de kandidaten doorweegt in plaats van de taal die ze spreken. Kandidaat-premiers bieden zich via deze kieskring aan in het hele land. We krijgen eindelijk een echt nationaal debat over beleidsthema’s als de sociale zekerheid, justitie, veiligheid en buitenlandse zaken. minder

  85 dagen geleden beantwoord
 • Bart De Wever

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag