VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

Op welke termijn komt er verbetering in de bescherming vd investering vd consument bij aankoop van (duurzame) electro toestellen?


1405 dagen geleden gesteld

De fabrikanten beheersen perfect de economische levensduur van door hun geproduceerde toestellen. Bij een technologische (r)evolutie begrijp ik dat je als consument mee wilt gaan met de vernieuwingen of verbeteringen meervan de nieuwe generatie toestellen.
Maar wat als ik liever niet mee stap in de wegwerpcultuur omdat mijn toestel, ondanks een defect, nog steeds perfect aan mijn behoefte voldoet.
Er blijkt weinig alternatief.Antwoord:
 • Ivo Belet Beantwoord
  Ivo Belet

  Beste Ward, meerIn de EU geldt een minimumgarantie van 2 jaar zonder extra kosten. De lidstaten mogen langere garanties opleggen, maar niet korter. Elke afwijking van de EU-voorschriften moet altijd in het voordeel van de consument zijn. Dat is al heel wat, omdat het voor alle lidstaten geldt. Als u een product in de EU hebt gekocht dat toch afwijkt van de geadverteerde versie of niet goed werkt, moet de verkoper het gratis repareren, ruilen of uw geld teruggeven. Voor meer informatie: europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees/index_nl.html

  De EU Commissie heeft heel wat aandacht voor duurzaamheid van electro toestellen en stelt in het kader van de kringloopeconomie voor om naast de criteria die nu al gelden ook criteria voor herstelbaarheid, duurzaamheid en recyclage op te leggen. De Commissie gaat ook voor het eerst nagaan hoe fabrikanten de levensduur van hun toestellen bepalen. Meer info vindt u hier: ec.europa.eu/environment/circular-economy/index_en.html minder

  1174 dagen geleden beantwoord
 • Rob Beenders

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag