VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

Wanneer zal (in het kader van de uitstap van kernenergie) het beschikbare gas uit Nederland aangesloten worden op het Belgische net?


1397 dagen geleden gesteld

Dit zou de veiligheid van de bevolking ten goede komen en mag door mevrouw Magrem en de lobbies rond de kerncentrales niet gesaboteerd worden.
mvgAntwoord:
 • Frank Wilryckx Beantwoord
  Frank Wilryckx

  Er komt reeds gas vanuit Nederland. meer1: Wanneer zal de koppeling van het hoogspanningsnet tussen België en Nederland worden uitgebreid? Deze uitbreiding is reeds lopende en het is Elia die dit dient te realiseren, spoedig.
  2: Hoe zit het met de omschakeling van laag- naar hoogcalorisch gas? Nu al wordt er laagcalorisch aardgas uit het Nederlandse Slochteren-veld in Groningen gebruikt in België. Het L-net ligt in Antwerpen en Brabant, Limburg en Henegouwen. Het hoogcalorisch aardgas dat in België wordt gebruikt, komt uit de LNG-producerende landen en uit velden in de Noordzee en Rusland. Het H-net ligt in West- en Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Namen en Luik, en een groot deel van Limburg. Omdat de productie van het Groningenveld geleidelijk daalt en uitdooft tegen 2030, is er een omschakeling nodig van laag- naar hoogcalorisch gas tegen 2029. Hiervoor moeten de netten en soms ook de infrastructuur in de huizen worden gecontroleerd en eventueel worden aangepast. Fluxys en de distributienetbeheerders bereiden dit voor. minder

  1388 dagen geleden beantwoord
 • Koen Geens

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag
 • Jan Jambon

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag