VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

Waarom kan er in België geen democratisch systeem met burgerinitiatief en referanda ingevoerd worden zoals in Zwitserland ?


1401 dagen geleden gesteld

In Zwitserland is het meest democratische land, naar mijn mening, door hun systeem van burgerinitiatief en bindende referenda. Daarboven is er ook geen stemplicht.
Waarom worden wij belgen paternalistisch behandeld meerals kinderen die niet weten wat goed voor hen is.

Het systeem van volksvertegenwoordiging verhoud zich tot referanda zoals het ancien regime zich verhoud tot de nieuwe "democratieën" die erna zijn gekomen.

Als wij, het volk, volwassen genoeg worden geacht om volksvertegenwoordigers te kiezen, zijn we ook volwassen genoeg om rechtstreeks over thema's te beslissen.

Een volksvertegenwoordiger kan nooit volledig mijn mening over alle onderwerpen vertegenwoordigen, enkel ieder individu kan dit voor zichzelf.

Iedere politicus die bindende referenda afwijst is een rechtstreekse belediging het intelect van iedere burger die hij/zij vertegenwoordigd.Antwoord:
 • Gwendolyn Rutten Beantwoord
  Gwendolyn Rutten

  Open Vld huldigt reeds lang de opvatting dat het belangrijk is om burgers zoveel als mogelijk te betrekken bij het beleid. meerVoor ons laatste congres hebben we daarom bijvoorbeeld ook niet-leden stellingen laten indienen en verdedigen. Sinds de zesde staatshervorming laat de grondwet ook volksraadplegingen op gewestelijk niveau toe. Volgens de Raad van State was een referendum niet mogelijk omdat onze Grondwet uitgaat van een representatieve democratie. De Raad van State meent eveneens dat een 'niet-bindende volksraadpleging' niet bestaat, gezien de volksvertegenwoordigers zich gebonden zullen voelen door het oordeel van bevolking. De Grondwet werd daarom gewijzigd om de volksraadpleging mogelijk te maken: eerst op gemeentelijk en provinciaal niveau (1997) en sinds de zesde staatshervorming ook op gewestelijk niveau (2015). Voor meer info hierover kan u steeds terecht op info@openvld.be minder

  1201 dagen geleden beantwoord
 • Bart De Wever

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag
 • Wouter Beke

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag