VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

Ebooks worden in Europa als software beschouwd waardoor de taksen hoger liggen dan voor papieren boeken. Wordt dit nog aangepast en wanneer?


186 dagen geleden gesteld

In veel gevallen betaal je nu meer voor de digitale dan de papieren versie van een boek of krant, terwijl er geen kosten zijn voor het materiaal, het drukken of meerhet verzenden. Dit voelt niet juist aan en het lijkt alsof Europa hier te traag inspeelt op de groeiende markt van digitale producten.
Wanneer de taksen gelijkgetrokken worden kan de consument ook hier genieten van gunstige prijzen.


Antwoord:
 • Ivo Belet Beantwoord
  Ivo Belet

  Op 2 oktober 2018 kwamen de Europese ministers van Financiën tot een akkoord over het verlaagde tarief voor elektronische publicaties. meerOp 2 oktober 2018 kwamen de Europese ministers van Financiën tot een akkoord over het verlaagde tarief voor elektronische boeken, kranten en magazines.
  De dubbele standaard, waardoor digitale publicaties zwaarder belast worden, is inderdaad achterhaald. De lidstaten krijgen nu de optie om hetzelfde verlaagde tarief of zelfs het superverlaagde 0%-btw-tarief toe te passen op elektronische publicaties, als op papieren publicaties. Van zodra de Europese richtlijn gepubliceerd is in het Europees Publicatieblad is deze van toepassing in alle lidstaten. Deze beslissing is echter wel een tijdelijke maatregel in afwachting van de grondige hervorming van het Europees BTW- systeem in zijn geheel, waar dezelfde flexibiliteit voor de lidstaten zal ingebouwd worden. minder

  179 dagen geleden beantwoord
 • Hilde Vautmans Beantwoord
  Hilde Vautmans

  BTW-verlaging voor e-books is onlangs goedgekeurd in Europa door de Raad van Ministers. Ik steun dit ten volle. meerHier vindt u meer informatie: https://tweakers.net/nieuws/144073/btw-tarief-op-e-books-mag-omlaag.html. Dit moet natuurlijk nog in nationale / gewestelijke wetgeving gegoten worden. Vlaams Minister Gatz heeft al ingestemd om hier mee aan de slag te gaan. minder

  180 dagen geleden beantwoord
 • Renaat Landuyt

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag