VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

zwerfvuil nee - ballonnen oplaten ja ?


487 dagen geleden gesteld

We hebben in Vlaanderen toch best een streng zwerfvuilbeleid, maar toch lijkt het toegelaten of op zijn minst gedoogd bij evenement ballonnen op te laten. Beroepshalve vertoef ik regelmatig op meeronze Noordzee, en heel vaak zie ik zulke ballonnen drijven. Een beetje research leert me dat in veel magen van zeevogels stukjes plastic en latex zitten omdat die dieren zich vergissen met kwalletjes en dergelijke. Dikwijls zijn de evenementen waarbij ballonnen worden opgelaten emotioneel geladen en dan is dit werkelijk pakkend om zien, maar die ballonnen gaan niet echt naar de hemel, en zijn uiteindelijk traag vallend zwerfvuil.Antwoord:
 • Joke Schauvliege Beantwoord
  Joke Schauvliege

  Inderdaad opgelaten ballonnen verdwijnen uit het zicht maar niet uit het milieu. Vaak komen ze pas kilometers verder terug neer. meerOp dit moment is er evenwel geen nationale reglementering. Wel kunnen gemeenten zelf via sensibilisering of het politiereglement optreden. Gemeenten nemen dan bepalingen op in de politieverordening die betrekking hebben op de openbare reinheid. Zo hebben verschillende Vlaamse steden en gemeenten een verbod op het oplaten van (helium)ballonnen en kunnen er sancties voor worden uitgeschreven.

  Daarnaast bereidt de Vlaamse overheid een actieplan voor ter bestrijding van zwerfvuil dat in onze Noordzee terechtkomt. Een van de voorgestelde acties in dat plan focust op de impact van het oplaten van ballonnen en het formuleren van passende maatregelen.

  De uitdaging bestaat er in om geen afbreuk te doen aan feestelijke gelegenheden, en maatregelen of alternatieven voor te stellen die geen schade berokkenen aan onze omgeving en natuur. minder

  484 dagen geleden beantwoord
 • Hilde Crevits

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag