VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

Wat zegt de kernuitstap over nieuwe, veilige technologieën met minder afval?


433 dagen geleden gesteld

In heel de wereld wordt er hard gewerkt aan een nieuwe generatie kernreactoren die kleiner en inherent veilig zouden zijn en tegelijk ook een oplossing voor het al geproduceerde afval meerzouden kunnen bieden. De berichtgeving is (voorlopig) heel veelbelovend, maar in de Belgische media wordt er bijna niet over gesproken. De kernuitstap daarentegen komt wel vaak in het nieuws.
Gaat de kernuitstap ook al deze nieuwe technologieën verbieden op het moment dat deze klaar zijn voor implementatie? Of gaat het puur om het sluiten van de bestaande reactoren? Want kernenergie blijft een zeer krachtige energiebron die op zich geen CO2 produceert, en CO2-neutraliteit is toch net het ultieme streefdoel?


Antwoord:
 • Bart Tommelein Beantwoord
  Bart Tommelein

  Dag Tars, ik ben niet bevoegd voor de kernuitstap. Je stelt deze vraag best aan mijn federale collega Marghem. meerIn het kader van het interfederaal Energiepact bekijk ik, samen met mijn collega-ministers van energie, hoe we zo snel mogelijk een hernieuwbaar en efficiënt energienetwerk kunnen uitbouwen. Dit moet natuurlijk zonder dat de betaalbaarheid en bevoorradingszekerheid in het gedrang komen. We bekijken hierbij dan ook alle opties. Zoals je ziet is het van groot belang dat het interfederaal Energiepact zo snel mogelijk wordt goedgekeurd door de verschillende regeringen. Het is geen geheim dat ik een koele minnaar ben van kernenergie. We moeten nu investeren in hernieuwbare energie zodat we kunnen voldoen aan de energievraag van de toekomst op een groene en duurzame manier. minder

  384 dagen geleden beantwoord
 • Kristof Calvo

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag
 • Bert Wollants

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag