VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

Juncker stelde in zijn State Of The European Union een ambitieuze agenda handelsakkoorden. Denkt u dat dat haalbaar is binnen zijn termijn?


617 dagen geleden gesteld

In zijn State Of The European Union zei voorzitter van de Europese Commissie Juncker dat hij wil dat binnen zijn ambtstermijn, dus uiterlijk 2019, handelsakkoorden gesloten zijn met Japan, Mercosur, meerMexico, Australië en Nieuw-Zeeland. Misschien ook wel een investeringsakkoord met China. Denkt u dat dat realistisch en wenselijk is gezien de politisering van handelsbeleid sinds TTIP en CETA?


Antwoord:
 • Kathleen Van Brempt Beantwoord
  Kathleen Van Brempt

  Mijn excuses voor het late antwoord meerNee het is Juncker dus niet helemaal gelukt. De handelsakkoorden met de VS zijn bijvoorbeeld gestrand. Terecht en gelukkig. In handelsrelaties werden economische belangen te lang boven sociale en ecologische belangen geplaatst. Handelsakkoorden mogen niet louter draaien om het streven naar grotere handelsstromen, maar moeten tegelijk sociale normen (ILO-conventies) elders in de wereld promoten en zorgen dat milieunormen en het Klimaatakkoord gerespecteerd worden. Wij staan voor eerlijke handelsakkoorden. Handelsakkoorden die op een transparante en open manier onderhandeld worden. Handelsakkoorden die onze milieunormen en arbeidsrechten niet alleen respecteren maar ook als doel hebben om deze in de wereld te promoten met effectieve afdwing mechanismen. Handelsakkoorden die ons sociaal en industrieel model beschermen. Handelsakkoorden die geen bijzondere rechten voor ondernemingen geven.
  We zijn voor een gereguleerde vorm van handel en willen ook in onze wetgeving ervoor zorgen dat minder

  18 dagen geleden beantwoord
 • Ivo Belet Beantwoord
  Ivo Belet

  Beste Jimi, meerNu Amerika een isolationistische koers vaart, moet Europa het lot in eigen handen nemen en inzetten op samenwerking en handelsakkoorden met landen die onze waarden delen, zoals Canada, Australië en Japan.

  Handelsakkoorden zijn cruciaal voor de Vlaamse exportgedreven economie en scheppen banen, wat bijdraagt tot de welvaart van werknemers en het innovatievermogen van bedrijven. Maar er moet sprake zijn van wederkerigheid: onze kwaliteitsnormen moeten uitgedragen worden en oneerlijke handelspraktijken een halt toegeroepen worden. Dit staat voorop voor het Europees Parlement, dat zich over elk van de onderhandelingen buigt.

  De handelsonderhandelingen met Japan, Mexico en andere Zuid-Amerikaanse landen zijn al geruime tijd aan de gang. Alle onderhandelingsdocumenten en updates kunnen geraadpleegd worden via http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/. minder

  612 dagen geleden beantwoord
 • Bart Staes Beantwoord
  Bart Staes

  Een beetje een late reactie, maar het lijkt er op dat Juncker en de Commissie haar agenda heeft doorgezet. meerHier vind je onze reacties.
  https://bartstaes.be/nl-BE/artikel/standpunt/eu-handelsbeleid-slechte-seks-en-een-onwelriekende-adem/27226
  https://bartstaes.be/nl-BE/artikel/standpunt/eu-handelsbeleid-slechte-seks-en-een-onwelriekende-adem/27226
  https://bartstaes.be/nl-BE/artikel/standpunt/eu-handelsbeleid-slechte-seks-en-een-onwelriekende-adem/27226 minder

  45 dagen geleden beantwoord