Vraag:

Is een euro met twee snelheden wenselijk?


588 dagen geleden gesteld

De Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz pleit voor hervormingen van de Europese eenheidsmunt. Hij pleit voor een sterke euro voor Noord-Europa en een zwakkere voor Zuid-Europa. Door deze opsplitsing wil hij de meerverschillende Europese zones een kans geven om een muntbeleid op maat van hun economie uit te werken.Antwoord:
 • Ivo Belet Beantwoord
  Ivo Belet

  Beste Dieter, meerHartelijk dank voor je vraag. Als we willen dat de euro ons continent verenigt en niet verdeelt, is een sterkere Economische en Monetaire Unie cruciaal, zoals gebleken is tijdens de eurocrisis. Een gezamenlijke munt zonder stevige economische afspraken en coördinatie is niet duurzaam.

  De eurozone is nu veerkrachtiger dan in de afgelopen jaren. Er zijn geen parallelle structuren nodig. De oplossingen die tijdens de eurocrisis in het leven werden geroepen, zoals het Europees Stabilisatiemechanisme (ESM), moeten nu stevig verankerd worden in een economische unie, met onder meer een Europees Monetair Fonds en een ‘minister’ van economische zaken en financiën die structurele hervormingen in onze lidstaten bevorderen en ondersteunen. De Commissie zal daarvoor in december concrete voorstellen uitwerken. minder

  246 dagen geleden beantwoord
 • Sander Loones

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag
 • Guy Verhofstadt

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag