VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

Geachte, Komt er ooit een republiek Vlaanderen, of is dat iets onrealistisch? Mvg


1227 dagen geleden gesteld

Zou het kunnen dat we ooit een republiek hebben, want dat is wat Vlaams Belang en N-VA willen. Is het haalbaar zo ja, hoe, want ik ben niet echt voor meerhet koningshuis. Er moet een staatshoofd komen die eerlijk verkozen is door het volk omwille van z'n capaciteiten en kwaliteiten, niet doordat je in een bepaalde familie geboren bent. Is het haalbaar, of zijn Vlaams Belang en N-VA de enige die dit willen? Hoe denken de andere partijen erover?

MvgAntwoord:
 • Bart De Wever Beantwoord
  Bart De Wever

  Geen van de traditionele Vlaamse partijen heeft zich al uitgesproken als voorstander van een republiek... meerGeen van de traditionele Vlaamse partijen heeft zich al uitgesproken als voorstander van een republiek. In juli 2013 hebben zij wel nog gepleit voor een (meer) protocollaire monarchie namelijk de beperking van de koninklijke rol tot een volstrekt ceremoniële aangelegenheid. Dus geen verplichte ondertekening meer van de wetten door de koning, geen genaderecht meer, geen opperbevel van het leger, geen adelstand, geen aanduiden van ministers meer, en ook geen bijsturingen van de koning meer bij de regeringsformatie, …
  Voor de N-VA zou dit al een eerste stap in de goede richting zijn. Helaas zal er deze legislatuur niets kunnen gewijzigd worden omdat de regering Di Rupo de betrokken Grondwetsartikelen in 2014 niet voor herziening vatbaar verklaard heeft. De N-VA zal dit opnieuw voorleggen van zodra de gelegenheid zich voordoet.
  Kijk op onze website voor meer informatie: http://www.n-va.be/standpunten/monarchie minder

  1226 dagen geleden beantwoord
 • Wouter Beke

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag
 • Gwendolyn Rutten

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag