VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

Bestaat de mogelijkheid dat er vervroegde verkiezingen komen indien bvb de regering ontslag neemt er geen coalitie meer op poten kan worden gesteld?


1254 dagen geleden gesteld

Ik dacht dat er geen verkiezingen meer mogelijk waren voor 2018, maar ik heb van verschillende mensen vernomen dat dat wel nog mogelijk is. Wie heeft er nu gelijk?Antwoord:
 • Gwendolyn Rutten Beantwoord
  Gwendolyn Rutten

  In legislatuurparlementen (Zoals VL/Euro) is dit onmogelijk. In het Federaal parlement kan dit wel. meerIndien de Vlareg valt, is het noodzakelijk om binnen de huidige politieke samenstelling een nieuwe Reg. te vormen. Lukt dit niet, worden de ministers in de Vlareg bij geheime stemming verkozen in het Vlaparl. Het fed. parlement, echter, kan worden ontbonden in volg. gevallen:
  - De Kamers nemen, samen met de Koning (=Regering), een verklaring tot herziening van de GW aan = de meest gebruikte techniek om verkiezingen uit te lokken.
  - De Regering biedt haar ontslag aan. Indien het dan onmogelijk zou zijn een nieuwe Reg. te vormen, kan de Koning (=aftredende Reg.) voorstellen de Kamer te ontbinden. De meerderheid van de Kamer moet akkoord gaan.
  - De Kamer kan ook zelf verkiez. uitlokken door de Reg. te doen vallen via het aannemen van een motie van wantr. of het verwerpen van een motie van vertr., zonder binnen drie dagen een andere eerste minister voor te dragen. In dat geval kan de Kamer ook worden ontbonden door de Koning (=aftredende Regering) en volgen er vervroegde verkiezingen. minder

  1242 dagen geleden beantwoord
 • Wouter Beke

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag
 • John Crombez

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag