VERKIEZINGEN 26 mei 2019 Laat van je horen!


Vraag:

Waarom verkiezen politici altijd schijnveiligheid boven privacy van de burgers (en henzelf)?


1384 dagen geleden gesteld

Steeds meer overheden volgen publiekelijk het voorbeeld van de NSA om hun burgers te bespioneren via ongericht aftappen van communicatie.
De realiteit is echter dat er nog nooit is aangetoond meerdat dit effectief is (bij het zoeken van de naald in de hooiberg vergroot je namelijk enkel de hooiberg). Het aantal doden door terreuracties in het binnenland is een fractie van die in het verkeer of obesitas.
Aan de andere kant is de inbreuk op de privacy reëel. Door ongericht te tappen worden artikel 22, 25 en 29 van onze grondwet aangetast en niet in het minst onze fundamentele vrijheden (http://diplomatie.belgium.be/nl/Beleid/beleidsthemas/mensenrechten/specifieke_kwesties/fundamentele_vrijheden/).
Als informaticus kan ik u als geen ander vertellen dat de vergaarde informatie permanent is, dat het effectief beveiligen ervan onmogelijk is en dat hetgeen uw opvolgers ermee kunnen en zullen willen doen (ten nadele van de burgers) ver voorbij uw verbeelding ligt.
Nee, hier aub geen aftapwet.Antwoord:
 • Bart Tommelein Beantwoord
  Bart Tommelein

  Ik begrijp uw redenering. We moeten altijd verschillende afwegingen maken. meerAls staatssecretaris voor Privacy ben ik het met u eens dat we bij voorstellen om politie en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden te geven, altijd de volgende afwegingen moeten maken:

  - Kunnen we het gebruik van privacy-intrusieve maatregelen beperken of zijn ze absoluut noodzakelijk om het doel te bereiken? Kan het doel niet bereikt worden op een andere wijze, zonder de privacy te schaden (of minder)?

  - Worden de grondrechten nageleefd?

  - Is transparantie verzekerd binnen het wettelijk kader?

  - Zijn de voorwaarden om toegang te krijgen tot de gegevens sterk genoeg?

  Als politie en inlichtingendiensten bepaalde bevoegdheden willen die de privacy van de burgers verminderen, moeten ze dit transparant verdedigen en beargumenteren, en – liefst met de nodige statistieken – aantonen dat dit strikt noodzakelijk is. Binnen de regering zal ik hier zeker over waken. minder

  1358 dagen geleden beantwoord
 • Koen Geens

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag
 • Steven Vandeput

  Nog geen antwoord.

  Steun deze vraag en deel ze zo veel mogelijk op social media, zodat deze snel beantwoord wordt.

  Steun vraag